top of page

Yağlı Saçlardan ve Saç Dökülmesinden Şikayetçi Misiniz?

Sebore’nin fazla üretilmesine yol açan sebumun aşırı üretimine Hyperseborrhea veya sebumun aşırı salgılama denir ve basitçe sebum bezlerinin aşırı aktivitesi nedeniyle saç derisi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Hyperseborrhea’nın hemen belirtileri saç derisinde kaşıntı ve ağrıdır. Ancak daha sonraki bir belirti de saç kaybıdır. Sebumun aşırı üretimi ile ilişkilendirilen cilt iltihabı, saç derisi, kulakların derisi ve kulak kanalının içinde yağlı pul üretimine yol açar. Tüm bunlar aynı zamanda ağrı hissi ile ilişkilendirilir.


Normal miktarlarda sebum, cildi kurumadan koruma işlevine sahip olan yağlı bir maddedir. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir. Fazla sebumun varlığı, cildin hydrolipid dengesinin bozulmasına neden olur.


Tüm bunlar ciddi sonuçlara yol açar. Basit lekeler, saç kaybı, sivilce, komedonlar veya folikülit olabilir. Seborröik saç kaybı, saç kaybı ile ilişkilendirilen hyperseborrhea’nın varlığı ile karakterize edilir. Saçın düzgün oksijenlenmesini ve normal büyüme ve gelişmesini engelleyerek, fazla sebumun foliküllerin atım kanallarında birikmesi ve birikmesi nedeniyle saçın dökülmesine yol açar.


Hyperseborrhea sonucunda saç, her büyüme döngüsü ile incelir, kısalır, matlaşır ve zayıflar. Aslında, anagen fazı kısalır ve foliküller ölünce saç dökülür. Fazla sebum salınımını azaltmak ve saçın zayıflamasını ve fazla dökülmesini önleyebilen uygun terapi aracılığıyla aşırı sebum salgısını azaltma ve ortadan kaldırma konusunda zamanında müdahalenin önemli olduğu unutulmamalıdır.


Normal sebore ve hyperseborrhea arasındaki farkı ayırt etmek önemlidir. Sebaceous bezler, saç folikülleri yakınında bulunan salgı organlarıdır. Sebum salgılama, ergenlik döneminde başlayan fizyolojik bir süreçtir. Sebum, saç derisini ve saçı dış çevresel etkenlerden koruma işlevine sahip olan hydrolipid bariyerini oluşturur. Sebum salgısı belirli sınırlar içinde kaldığında, sebaceous bez aktivitesi faydalı kabul edilir ve bu nedenle fizyolojik sebore olarak adlandırılır.


Öte yandan, sebum üretimi aşırı olduğunda, normal sebaceous bez işlevi bir cilt sorunu haline gelir ve bu da patolojik sebore olarak sonuçlanır. Saç foliküllerinde fazla sebum salgılanmazsa ve saç foliküllerinde kalırsa, cildi sert ve kuru hale getirerek cansız cilt oluşur.


Hyperseborrhea, kısa süreli dönemler için mevcut olduğunda, bu sorun kısa bir süre içinde çözülebileceği için patolojik bir durum olarak düşünülmemelidir. Dış çevresel faktörler (sıcaklık, saç derisi kapillerinin vasodilasyonunu artırarak kan akışını ve sebum salgısını artırır), yanlış saç bakım uygulamaları (yanlış hijyen uygulamaları, çok agresif tedaviler veya yanlış ürünler kullanmak) veya saç derisi enfeksiyonları geçici hyperseborrhea’ya neden olabilir.


Hyperseborrhea’nın nedenleri henüz net bir şekilde tanımlanmamıştır. Hyperseborrhea’nın ortaya çıkmasını teşvik eden bazı faktörler şunlardır:


1. Hormonal dengesizlikler: Sebore’nin tiroid bezinin ve hipofiz bezinin hormonal dengesizliklerden etkilendiği düşünülmektedir. Sebumun aşırı salgılanması, erkeklerde ergenlik döneminde ve kadınlarda menopoz sırasında meydana gelir.


2. Metabolik bozukluklar (beslenme ve atılma): Yüksek yağlı bir diyet, vücudun fazla yağı exocrine bezler aracılığıyla elimine etmeyi değiştiren metabolik aktiviteyi bozar (sebaceous bezler normalden fazla sebum üretir, bu da hyperseborrhea’ya neden olur).


3. Sindirim sorunları (karaciğer veya bağırsak bozuklukları): Bu değişiklikler, üretilen sebumun kimyasal bileşimini değiştirerek cilt ve saçı korumak için kullanışsız veya yetersiz hale getirir.


Vücudumuz sebumu atmak için çaba sarf eder, ancak cildin yağlara ihtiyacı olduğundan bezler sebum üretmeye devam eder, bu da cildin zorunlu sebum fazlasını ortadan kaldırmayı imkansız hale getiren bir kötü döngü oluşturur.


4. Sinirsel faktörler ve stres: Vagal sinir sistemi, sempatik sinir sisteminin üstesinden geldiğinde kan dolaşımını artırır ve sebum salgısını artırır, bu da hyperseborrhea’ya yol açar.


5. Kendi zehirlenmesi: Bu, sindirim veya metabolik bozuklukların normal bez salgılarını değiştirdiği, sebum ve ter aracılığıyla saç derisinde toksinlerin birikmesine neden olduğunda meydana gelir, bu da bu bölgeyi daha fazla hasar verir.


Çok fazla kurulayan hijyen uygulamaları, alkol içeren saç losyonlarının yanlış kullanımı, aşırı alkali maddelerin kötüye kullanımı, çok yoğun ve uzun masajlar ve kuvvetli ve uzun fırçalamalar, fazla sebum üretimine yol açabilir.


Patojen mikroorganizmalar arasında, saç foliküllerinde bulunan demodex folliculorum adlı bir parazitik larva, sebumun kimyasal bileşimini değiştirir ve bezleri uyaran hyperseborrhea’ya neden olur.


Seborröik saç kaybına neden olan seborrhea, özellikle patojen türü, saç dökülmesine yol açar ve doğru şekilde tedavi edilmezse saç büyümesini tehlikeye atabilir. Saç derisinin hasarı hyperseborrhea tarafından kolaylaştırılır. Ciltteki fazla sebum, patojen mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonları destekleyebilir. Hyperseborrhea, saç kaybına, saçın hızla beyazlamasına, yağlı saça, yağlı ve kötü kokulu cilde, folikülit, sivilce veya komedonlara, pityriasis steatoides’e, seborrheic dermatitise, lekelere veya saçın bozulmasına yol açabilir.


Bazen saç derisinde hem fazla sebum hem de sarı pullar bulunabilir, her ikisi de tek bir anormalliğin belirtileri olduğu için. Seborrhea, seborrheic dermatit ile ilişkilidir. Seborrheic dermatitin inflamatuar bir kökeni vardır. Sebumun ve terin kimyasal bileşiminin, patojenler nedeniyle deride inflamasyon oluşturduğu durumlarda ortaya çıkar. Seborrheic dermatit, saç derisinin yanı sıra kaşlar, burun çevresindeki cilt, kulak arkası ve koltuk altı ve bikini bölgeleri gibi sebaceous bezlerle zengin bölgelerde yağlı pullar (kepek) oluşturur. Seborrheic dermatit ile etkilenen bireylerde saç derisi ve yukarıda bahsedilen bölgelerde yoğun kaşıntı meydana gelir. Ayrıca saç derisinde ağrılı ve rahatsız edici bir hisse neden olabilir.


Bugün patolojik ve geçici sebore’yi iyileştirmek için topikal tedaviler bulunmaktadır. Estetik nedenlerin yanı sıra, tedavi edilmez veya yanlış tedavi edilirse, saç dökülmesi (seborrheic saç kaybı) nedeniyle saç foliküllerinin ölümünü takiben ciddi bir saç kaybına yol açabilir. Hyperseborrhea’ya karşı kullanışlı silahlar şunlardır: antiseptik losyonlar, yağ çözücü maddeler içeren losyonlar (yağları çözmek için), lipid (yağ tabanlı) çözücüler içeren losyonlar ve rahatlatıcı losyonlar (amino asitler, kükürt, çam katranı). Ayrıca sebaceous bezlere astringan bir etki uygulanmalıdır, bu da fazla sebum üretmelerini engellemeli ve seborrhea tarafından üretilen yüzeydeki lipitlerin (yağlar) kötü kokusunu nötralize etmelidir.


Anti-seborrheic ve sebum dengesi sağlayan losyonlarla yapılan terapiler, cildi dezenfekte eden ve folikülleri vaskülarize eden yüksek frekanslı biyostimülasyon tedavileri ile birleştirildiğinde çok etkilidir ve bu da saç folikül aktivitesini destekleyerek saç telini güçlendirmiştir. Ayrıca, lazer tedavisi, saç folikül aktivitesini uyararak saçı güçlendirir.


Roma “Sapienza” Üniversitesi Umberto I Sağlık Merkezi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kürsü Başkanı Dr. Pasquale Fino ile Profesör Marco Toscani arasındaki bilimsel işbirliği.

Comments


IMG_6558.jpg

Merhaba Ben

Saç Dedektifi

En doğru, en sağlıklı ve en güncel saç çözümleri ile saçlarınızın sağlığına kavuşmasını sağlamak için buradayım. Ben işimi çok ama çok seviyorum. “Saç” benim için hayatım oldu. İsterim ki benim saç önerilerim sayesinde siz de çok mutlu olun!

Benden Haber Almak İçin

Kayıt Olduğunuz İçin

Teşekkürler!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page