Trikoloji Nedir? Ne İşe Yarar?
Sizlerden çok sayıda bu tarz sorular geliyor ve çeşitli makalelerimde bu konuyu kaleme almışlığım da var, ama bugün size bu konuyu farklı bir şekilde anlatmak isterim. Hem Pazartesi sendromunu gülerek atlatalım hem de “sempatik” bir anlatım olunca insanın aklında daha çok kalıyor bence.
Hazırsanız başlıyorum :)
Son iki haftadır tatsız bir olay yaşıyorum evimde: üst komşumdan sular akıyor, salonumun tavanı ıslanmış ve yere parça parça dökülüyor vaziyette. Nişantaşı’nda eski bir binada oturuyorum ve bu tarz sorunlar normaldir tabi ki eski bir bina yapısı için. Bu yüzden hepimizin evleri yeniden tadilat gördü. Bir tek benim üst kattaki komşum yeni taşınacağı için tadilatını daha bitiremediğinden bu tarz akıntılar ve sızıntılar normaldir dedim, sonuçta insanlar tadilat yaparken bir sıkıntı yaşayabilirler… Ancak benim de bu tadilatın bir parçası olacağımı hayal edemezdim…Yoğun bir insanım ve evde vakit geçirmeyen bir kişi için bu olay yalnızca görüntü rahatsızlığının dışında, aynı zamanda benim planlarımı da bozan bir unsur oldu ne yazık ki.
Şimdi sesinizi duyar gibiyim; Gülerek ‘Trikoloji ile ne alakası var?’ diyebilirsiniz. Sabredin anlatayım.
Bu iki hafta içinde su kaçağı tespiti için evime 10 farklı usta geldi. Üst komşum ve aynı kişiler bana da uğrayıp “bir bakalım” dediler. Bu arada gelen ustalar farklı firmalardan gelen tesisatçılardı ve bana söyledikleri yöntem ne olsun beğenirsiniz? “Victoria hanım, biz önce tavanınızı kazıtalım, biraz kurusun, sonra boyayalım, sonrasında bir daha olursa demek ki üst komşunuzdan geliyor” dediler.
‘’Nasıl yani? Üst komsumdan gelip gelmediğini başka türlü tespit edemiyor musunuz? Benim üstümde iki komşu var ve hangisinden bu sorunun gelebileceğini anlayamıyor muyuz? Hiçbir cihaz veya analiz yönteminiz yok mu? Beni deneme tavşanı olarak mı kullanacaksınız bu su kaçağını tespit etmek için?’’ dedim.
Dedim de dedim ve de çok kızdım. Bu kadar plansız, sistemsiz ve çaresiz bir yaklaşım olamaz. Biliyorum çünkü. Endoskopi cihazlarına benzeyen cihazlar var tesisatçılarda (bu arada çağırılan ustalar çok iyi firmalardan geliyor) ve bu cihazlar varken, neden tavanımı boyatıp benim vaktimi harcayıp komşumun tadilatını geciktiriyorlar ki? Çok kızdım ve ısrarcı oldum, ne yaparsanız yapın artık bu durumu çözün dedim. Bu sefer sadece üst komşum değil, kapıcı ve bina yöneticisi hep beraber olayın peşine düştüler. Bu sefer evime daha çok ziyaretçi gelmeye başladı “bir bakalım” diyerek. Sanki bakmakla tavanımdaki su akıntısı yok olacakmış gibi…Bu esnada da, yeni tadilatı yapan komşum banyolarındaki fayansları tekrardan kırdırıp, kendi tesisatlarının izolasyonunu tekrardan başlattı…
Ve nihayet dün gece neyi öğreniyorum beğenirsiniz? Meğerse su kaçağı benim o tadilat yapan komşumdan değil, onun yan komşusundan geliyormuş. Deneme yanılma ile kapatmışlar vanalarını ve tespit etmişler yerini…neyse ki çözüldü…neyse ki…Bu hafta bana yeniden boyacı gelecek, bir sürü iş çıktı başıma, üst komşumun tekrar kırıp dökülen fayanslarının işçiliği var, gereksiz yerde masrafa girdi…ve olay nereden çıktı?
Doğru analiz ve tespit yapamadıkları için bütün bu hasarlar, zararlar nedeniyle hayat kalitesinin eksikliğini yaşıyoruz…
Aynı şey saçlarımız içinde geçerli, sevgili takipçilerim. Saç dökülmesi sorunu başladığında, daha doğrusu biz onu gözümüzle fark ettiğimizde çok ciddi sorunlar çoktan meydana gelmiş olabiliyor. Doğru tespit yapılamadığı zaman saçlarımızda kalıcı hasar yaşama riskimiz çok yüksek oluyor. Trikoloji bilimi işte bu gibi konularda bizim kurtarıcımız oluyor. Su akıntısı başladıysa, bize doğru “ustaları” ve doğru “cihazları” vererek doğru teşhisi koyma fırsatı veren bir bilimdir. Saçlarımızda daha sorun gözükmüyorsa ama 5-10 yıl sonra başlarsa, Saçın MR'ını çeker gibi onların geleceğini bize söyleyen bir bilimdir.
Size biraz farklı yazdım, çünkü trikolojiyi bir bilim olarak bilen çok az kişi var. Bu sebeple anlatmak ve çok iyi anlamanızı istiyorum, çünkü çok üzülüyorum. Bana gelen kişiler, saç dökülmesi yüzünden yaşadıkları sorunları ve çare bulmak için yaptıkları eylemleri anlattıkları zaman kahroluyorum.
Saç sorunu başladığı zaman, tıpkı önce tavanımı kurutup boyatıp beklemeyi tavsiye eden ustalar gibi, türlü türlü anlamsız serum veya şampuanları deneyip, uygun olmayan yağları süren, saçlarını tıraşlayan veya başka ne bulursa saçlarına süren insanları görüyorum hep. Oysa ki, ilk şüphelendikleri zaman, gelip bir Saç Check-up'ı yaptırsalardı, yapılması gereken ve kullanılması gereken ürünleri “doğru tespit” sonucunda belirleyip “doğru tamirler” yapılmış olurdu…
Sizden ricam, saçlarınızı seviyorsanız ve onları kaybetmek istemiyorsanız, sorunun görünen kısmını kamufle etmek için olan yöntemleri seçmek yerine, sorunun nedenlerini tespit etmek için Saç Check-up’ı yaptırın. Hem gereksiz masraflardan kaçınmış olur hem de saçınızı gereksiz zararlardan korumuş olursunuz…
Sağlıklı ve gür saçlı, mutlu günler dilerim.
Saç Dedektifiniz..
Comments